Monday, 30 April 2012

sedih~

salam...
sedih... ya sedih...
tak mengapa... siapalah aku ne... aku bukan siapa-siapa,
di lupakan... itu perkara biasa buatku... "HABIS MADU SEPAH DIBUANG"

mungkin korang tertanya-tanya apa maksud aku sebenarnya...

people can say anything. rite?...
but do you think that they can do everything they say...
i mean promise.. yeah promise..

what can i say.. please.. do not make a promise if u can not do

SEKIAN~

Saturday, 28 April 2012

MedSI... warrrggghhh

asalamualaikum WBT dan salam sejahtera semua~

hm.. hari ini... ya.. kan aku dah bagitau korang, yang hari ni (28 APRIL 2012) ialah tarikh dimana ujian MedSi berlangsung.
so.. betul, setiap musibah ada hikmahnya, kemarin aku dapat musibah,
aku solat, mohon doa kepada Allah, minta dipermudahkan hari aku hari ini.. ya! Allah mendengar doa aku, aku pegi tempat MedSI test tu dengan kawan aku, bapa dia yang hantar,  kitorang rapat sejak form one lagi.. memang satu kepalala... nama dia Norain Abdullah, kalau dia baca ne, hm mesti kembangII hidung dia ne.. ahhaha~ JK
berbalik kepada cerita asal, so.. ok la.. kitorang gerak dari papar jam 8 pagi, walaupun test start jam 10, takutII ada sebarang kemungkinan yang tidak diingini... hahha~

so.. bermula la perjalanan kami dari papar keadaan macam biasa, perjalanan lancar... tibaII masa kat sabindo, ada pulak road block... aku yang tak pakai tali keledar,dugdagdugdag jantung aku... trafik tu, tapi nda apa.. so kami pun terus kan perjalanan, sampai d putatan tengok keadaan ok ja.. dalam 8 setengah macam tu la.. kami decide nak singgah makan kejap kat putatan isi perut dulu.. hhehe lapar la.. hahaha bapa ain belanja.. ngee~
hm... seronok makan.. tengokII dan 9 setengah... merana jiwa tengok jam... tp masih steady lagi la.. sebab.. dalam 20 minit sampai dan SM Teknik Likas.. sekali kitorang keluar dari putatan.. perrrggghhh jam teruk tu!!!...
kitorang stuck hampir 10 minit, so... nak tak nak.. kena guna jalan belakang, ada jauh sikit lah...
bila dah masuk jalan belakang, nak.. ada plak 2 buah lori 10 tan kat depan... keadaan jadi slow.. tp ok la dr tak bergerak kalau guna jalan depan.. bila dah 2 lori tu masuk simpang.. kelihatan semua kereta mula memecut laju... hahah~...

kitorang keluar kat donggongon, high way.. okay la.. laju kreta.. tibaII dan happyII jalan highway.. ada plak road block lagi... kitorang rasa macam nak menangis dah kat dalam kereta... tinggal 10 minit lagi jam 10 am...
so.. bila dah lepas road block yang slow motion tu.. bapa ain start memecut lagi... sampai la lintas.. nasib jalan ok.. lancar.... bila sampai dekat likas.. jam sudah menunjukkan jam 10... ain sudah jadi nda tentu arah...

dah masuk likas.. kitorang nda tau la pula d mana SM Teknik Likas tu... aku dah google b4 pegi.. knfm sebelah stadium Likas, so.. sempat lagi kitorang berhenti tepi jalan, tanya at mana skolah tu... dah sampai stadium... jalan tu macam kitorang punya dah.. sesuka hati ja kitorang nak U turn, hahha.. dan boleh plak salah masuk sekolah.. kami masuk skolah SM Likas.. bukan SM TEKNIK LIKAS.. wow.. rasa mau menangis.... tapi masih tabah... cool...
dan sampai kitorang melompat turun dari kreta, terus belari ke tempat test. tunjuk kat ketua pengawas, dia kata kami lambat, memang la.. hahha... tapi nasib baik dia tak marah... so.. ain dah kena suruh masuk kelas, so turn aku.. slip aku kabur, tak nampak angka giliran aku.. kena rujuk, meja pusat... so ak dpt kelas 1...
masuk... perkataan pertama, aku kata "SORRY SEBAB LAMBAT" semua tengok kat aku... bertambah nervous aku... agggrrrrhhhhh!!!!


so cari tempat duduk.. aku dapat kertas jak.. aku terus mula, pemeriksa bagi aku extra tyme 15 minit... alhamdulillah....
tanpa membuang masa, aku menjawab soalan.. macam air.... mungkin ini juga adalah 1 hikmah yang Allah berikan kepada ku, orang keliling yang sebok jawab soalan tiba-tiba tertumpu kat aku.. sebab aku jawab soalan punyalah cepat... 100 soalan tak sampai 20 minit.. lbih kurang 15 - 16 minit macam tu lah...
aku rasa masa tu orang aku berfungsi dengan baik 100%, dan berfikir pantas.... susah nak katakan...
dan akhirnya aku dapat jawab kesemua 300 soalan tu... dalam masa yang ditetapkan..
ALHAMDULILLAH...




doakan saia lulus MedSI test


Friday, 27 April 2012

dugaan

assalamualaikum...




hari ni aku rasa nak nanges jak.... sekarang kereta dah rosak..
dan esok aku ada MedSI test..
dan apa aku patut buat??... macam mana aku nak ambil test esok... adakah ini dugaan buat ku..

"ya Allah, dugaan ini terlalu berat buat ku, aku tak sanggup untuk menempuh dugaan yang engkau berikan kepada ku... aku tak kuat lagi ya Allah"

apa aku patut buat... sejenak aku berfikir... mungkin ini bukan rezeki aku, walaupun peluang sudah didepan mata, yang tinggal untuk aku capai.. kini akan musnah..

kini aku hanya mampu menangis.... berduka.... apa aku boleh buat?

hey you! hello!... masih belum terlambat....  ariff.. ko boleh.. cuba cari jalan penyelesaian..
"SETIAP MASALAH PASTI ADA JALAN PENYELESAIANNYA"
tiada benda yang mustahil melainkan, kita menjadikannya mustahil...


be storng... tabah dengan setiap dygaan yang Allah berikan, ini ujian buat kau... Allah mau uji kau!
ingat, setiap suatu musibah yang Allah turunkan.. pasti ada hikmah disebalik semua ini..


"YES IM STRONGER THAN WHAT I THINK"
i can do it!.... ariff.... jangan goyang, jangan mudah putus asa, jangan mengalah, ini masa depan kau, masa depan yang kau impikan, buktikan yang kau boleh buat,
sentiasa berfikiran positif... cari jalan esok kau kena juga pegi amik test tu, walau apapun halangan...
"ALLAH tidak akan mengubah nasib seseorang itu, melainkan orang itu sendiri yang berusaha mengubahnya"
ingat pesanan arwah mak... belajar rajin-rajin, masuk U, kerja bagus-bagus banggakan keluarga...
walaupun mak sudah tiada, dalam hati abang mak sentiasa ada, sentiasa menjadi pembakar semangat abang selain mama...

aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat!aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat! aku boleh buat!!!!!!!!!!!!

YA AKU BOLEH BUAT

sekarang, ambil air sembahyang, sujudlah kepadaNYA, mohon doa kepadaNYA kemudiah  berserahlah kepadaNYA...
"Allah maha pengasih lagi maha penyayang"

~wasalam~

Thursday, 26 April 2012

selamat malam

assalamualaikum W.B.T dan salam sejahtera kepada barisan pembaca blog saya, yang dihormati panel followers yang arif lagi bijaksana, barisan pelawat dan semuanya.

...selamat malam semua.. nah teddy bear dari saia buat anda semua...

────▓▓▓▓───▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓───▓▓▓▓
──▓▓▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▓
──▓▓▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓
───▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
─────▓▓▓▓▓███▓▓▓▓▓▓███▓▓▓▓▓▓▓
────▓▓▓▓▓▓███▓▓▓▓▓▓███▓▓▓▓▓▓▓▓
────▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒███▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓
────▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒███▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
─────▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓
───────▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓
─────▓▓▓░░░░░▓▓▓▓▓▓▓▓░░░░░▓
─▓▓▓▓░░░░░░░░░░░▓▓░░░░░░░░░░▓
▓▓▓▓▓░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░▓
▓▓▓▓▓▓▓░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░▓▓▓▓
▓▓▓▓▓▓▓▓▓░░░░░░░░░░░░░░░░░░▓▓▓▓▓▓
─▓▓▓▓▓▓▓░░░░░░░░░░░░░░░░░░░▓▓▓▓▓▓
───▓▓▓▓▓░░░░░░░░░░░░░░░░░░░▓▓▓▓▓
─────▓▓─▓░░░░░░░░░░░░░░░░░▓─▓▓
──▓▓▓▓▓▓▓▓▓░░░░░░░░░░░░░▓▓▓▓▓▓
─▓▓▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓░░░░░░░░░▓▓▒▒▒▒▓▓
▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓░░░░░▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓
▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓░▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓
▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓
▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓─────▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▓
─▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓───────▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓



malam ne.. otak saia memang kosong.. tak tau nak update apa..so.
"SELAMAT MALAM"

Wednesday, 25 April 2012

assalamualaikum~

okay aku ada masa 10 minit untuk bercerita~

hm.. hari ne aku bengang sangat! bengang yang amat!
kereta buat hal lagi hari ne, hari ni teruk sebab, kereta aku mati tengah jalan, dan aku berseorangan...
so aku kena tolak kereta sampai tepi jalan..
dan jalan kaki pergi kerja, walaupun tak jauh...
tapi.. dalam keadaan yang hujan dan sejuk.. pasti menyulitkan keadaan..
tapi tu nda meruntuhkan semangatku untuk oergi kerja,.... so... bila habis kelas.. aku kol pak cik aku.. suh datang tempat  aku tinggalkan kreta aku... dan kitorang wat "JUMPER"... untuk supply power kat betri kreta aku...
kali ne dia tak macam biasa, susah sikit nak start enjin....masa tu aku dah takut dah.. habis la.. tak boleh pulanglah aku malam ni... tido kat kreta la...
dah hampir setengah jam berlalu.. enjin dapat dihidupkan...
muka yang sedih tadi bertukar ceria.. hahaha..

tapi... ianya belum berakhir... esok aku kerja... berfikir macam mana nak pergi kerja esok... aku kena tukar betri kereta... so aku perlu duit....
kan bagus kalau ada yang bantu aku...
tambah duit aku sikit supaya boleh beli betri kereta... dan hari sabtu ni aku ada ujian MedSI..
warrrggghhh~.. macam mana aku nak pegi nanti... kalau naik bas... bila nak sampai... bas pula bukan sentiasa ada... errr~
"ya Allah, bantulah hamba mu ini, dalam menyelesaikan masalah ini, agar aku boleh menjalani hari-hari ku seperti biasa, dan mengajar seperti biasa tanpa fikiran ku tergangu dengan masalah ini..  amin..amin..amin.. yarobbalalamin.."

sekian.. dah cukup 10 minit.. masa untuk tidur...
selamat malam~

Tuesday, 24 April 2012

habis gaji! tiada simpanan

assalamualaikum~

pertama sekali, TANHIAH buat AWANGKU ARIFF SHAH EDZAN BIN AWANGKU AMIR AZAM.

GAJIanda bulan ne habis begitu sahaja!


hmmmmpp~....


sebab-sebab gaji aku habis
1) aku bernazar, separuh daripada gaji pertama aku aku akan bagi mama. (yang ne tak sia-sia... sebab aku dah kerja.. so.aku kena bagi mama duit untuk tampung kami)

2) betri kereta dah rosak, so aku kna beli juga, nanti kereta tak hidup, aku tak boleh pegi keja.. (so sad)
3) aku kena simpan sikit untuk beli minyak kereta (nanti kereta dah ok, minyak kereta tiada... tak boleh pegi kerja.. hm btw pegi boleh baek bas, tapi balik... JALAN KAKI!!!.. tidak.. 2 jam baru sampai rumah... malam plak tu... TIDAK!)
4) of course aku kena bagi adik aku duit (dia sudah banyak tolong aku, kali ne aku tolong dia pula)
5) aku kena safe duit lg, sbab bulan depan aku ada temuduga U,


hmmmp :) hanya mampu tersenyum... Allah sedang menguji hambanya....(mungkin ada hikmah desebalik semua ini)


so, mungkin bulan ne aku tak dapat nak simpan duit, kalau dapat masuk U nanti, boleh guna duit tu...


#masa aku tulis bolg ne, hati aku tengah sedih, aku baru ja sihat, sekarang kereta pula sakit#


ALLAH maha berkuasa dan mengetahui segalanya, mungkin disebalik smua kesulitan ini ada penyelesaiannya..

"ya Allah, aku bermohon kepadamu, berikanlah aku kekuatan dah ketabahan hati, agar aku mampu menharungi semua dugaan yang engkau berikan kepada ku, amin, amin, amin yarobbalalamin "


TERIMAKASIHKERANAMEMBACA:)

Monday, 23 April 2012

temuduga~

assalamualaikum W.B.T......

first and foremost... ALHAMDULILLAH syukur kehadrat Ilahi...


hm... tadi kawan aku, ada bagitau.. suruh cek temuduga untuk UMS.. so.. aku cek lah... bukak link yang dia bagi tu.. masuk no IC aku... (berdebar menanti keputusannya)

jeng..jeng..jeng...















aku dapat temuduga untuk kos sains sukan-sekolah pendidikan dan pembangunan sosial..
hm.. baru ja minggu lepas aku dapat panggilan.. so.. hari ne aku dapat panggilan lagi..
alhamdulillah.... so.. inilah masa untuk aku buat sehabis baik.. berdoa, dan bertawakal... kerana Allah S.W.T yang menentukan segalanya...

mudah-mudahan aku dapat apa yang aku impikan selama ini~ amin3x

Sunday, 22 April 2012

vlogging?

assalamualaikum ..


hmmmppp..
"vlogging"... video blogging, quite interesting...


macam best plak vlogging ne kan...
terdetik d hati rasa macam nak try..
TAPI kalau dah skali masuk dalam dunia vlogging ne, mesti susahkan..
ya la banyak HATERS, hmmmp
okay be posivite... berani untuk mencuba, bak kata ilmuan "kalau mencuba dan gagal tidak mengapa tetapi terus mencuba akan membawa kepada sesuatu kejayaan"
so... be positive...




i will upload my 1st try vlogging on my blog...
so... do support m okay~

Saturday, 21 April 2012

comel~

assalamualaikum W.B.T

hai all..... ada 1 gambar ne terpampang kat wall post aku...

chomeel okay... sangat!.. tak boleh bla...



comel rite... aku memang tak tahan tengok budak ne... daripada tak sehat... rasa sehat pulak...
memang tak boleh bla la.. 


MOOD: bosan tahap gaban.. K BAI

Friday, 20 April 2012

aku dapat! alhamdulillah

tanggal 20 april 2012....

hari ni merupakan tarikh dimana keputusan menduduki Ujian MedSI diumumkan...

so tadi cek online... mula-mula tu okay jak... masuk ic no.
bila da keluar, tengok slip... wow.. dugdag dugdag.. my heart u know... hahha dunno~
BUT alhamdulillah.. aku dapat... so.. ujian tu 28 april ne and aku amik kat SM TEKNIK LIKAS, KK..
hmm jauh tu... kawanII aku yang laen dapat dekat Maktab Sabah... bestnya dorang...

hmmp.. nda apa.. yang penting i'll do my best~... 300 soalan dalam masa 1 jam 10 minit. okay fine...
aku boleh! yaaaa aku BOLEH!

hmmmp.. doakan aku agar semuanya berjalan dengan lancar.... kalau lulus MedSI test ne, lepas tu Temu Duga... harap sangat dua-dua ne pass... so... aku dapat bidang yang memang menjadi impianku selama ini...

DAN...........
aku mau banggakan keluarga aku, aku mau tolong mama, selama ne.. mama sudah bersusah payah untuk kami adik-beradik.. so... lepas ne... tiba giliran kami pula mau balas jasa dan pengorbanan mama yang tak mungkin kami dapat balas semuanya sampai bila - bila... so... membuatnya tersenyum bahagia sudah cukup buat kami jadi lebih bersemangat untuk terus membuatnya tersenyum dan bangga dengan kami....

hmmmp.. yang penting aku pass MedSI test ne dulu... kepada semua pembaca... doakan aku lulus okay...
dan yang paling penting "RESTU DARI MAMA"

~I LOVE YOU MAMA SO MUCH TILL THE END~

Wednesday, 18 April 2012

hari ini bertarikh 18 APRIL 2012

assalamualaikum~ 

hmmmp... hari ne keadaan aku agak kurang sehat... ada "sesudu" demam dan "secubit" batuk-batuk...
walaupun begitu.. sedikit pun ia tidak membataskan rutin harian aku..walaupun agak sedikit lemah dan cepat penat...

hmmmp... macam biasa hari ne aku ada kelas BI.. so.. ntah kenapa.. hari ne aku sangat happy mengajar.. sebab student aku.. nampak sedikit perubahan.. dorang mula timbul minat untuk belajar bahasa inggeris ne.. "ALHAMDULILLAH"
hikmah disebalik sakit aku ne..

hm hari ni aku ajar budakII tu... singular and plural nouns sama pronouns... okay la... best... gelagat dorang mau sebut perkataan dalam bahasa inggeris ne... lucu... sebut eja "CHURCH".. sebut "CRECH"... eja "POOL" sebut "POOL".... eja "CHAIR" sebut "CHAYIR"... hmmmmp.. biasa la tu kan.. sebab tulah dorang kena suruh tuisyen... aku ajar dorang guna psikologi... okay.. berjaya...  syukur aku jd PENGERUSI PEMBIMBING RAKAN SEBAYA tahun lalu so aku bahagian kaunseling dan psikologi... sdikit sebanyak mengajar aku cara mendalami, memahami dan boleh menerap ilmu dalam diri dorang secara halus...

esok kelas terakhir untuk minggu ne.. subjek sains... hmmmp... aku harap dorang boleh buat yang terbaek macam tadi... rajin bertanya, mencuba untuk menjawab semua soalan dan nda ditinggalkan kosong...hhe...

#PenatMencarutMasaUntukTidurGoodByeAll# 

p/s kalau nda faham buatII faham jak k.. 

Tuesday, 17 April 2012

bersyukur~

assalamualaikum~

setiap sesuatu yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya..

masa aku masuk form 2... masa tu bulan ramadhan... aku berpuasa cukup sebulan... masa hari-hari terakhir ramadhan.. 2 minggu sebelum raya.. aku sakit.. demam.. 2 minggu juga la... dalam sakitII ntah kenapa aku jadi sangat rajin.. buat persiapan untuk berhari raya.. pada malam raya... aku sibuk tolong pasang langsat itu.. buat itu, buat ini..
akhirnya.. memang gembira... raya pertama.. balik bongawan,,, masa tu keadaan aku.. sudah mulai lemah... tapi sebab hari rayakan.. so... aku buat macam orang nda sakit... dari satu rumah kesatu rumah kami beraya.. sebab.. majoriti kg nyaris-nyaris bongawan adalah saudara aku... dan.. setiap rumah aku pegi/... aku mesti muntah... ada juga pelawa mau pegi hospital.. tapi aku cakap.. yang sikit jak... nda payah la.. hhe...
hm... masa raya ketiga.. aku sudah memucat teruk.. so kena bawa pegi hospital... cekII.. kena cakap denggi... tapi nda confirm lg.. so kena tahan d hospital papar... masuk wad.. bosan gila...
a few days kena tahan.. aku kena hantar d hospital Q.E. sebelum nak ambulans sempat gak aku lambat semua family aku datang jenguk aku... masa di dalam ambulans.. aku sempat bercerita dengan mama... tapi masa tu aku dah start... mencarut...

bila sampai di HQE.. turun dari ambulans... aku trus nda sedarkan diri...(koma)... 
...........................
bila aku sedar... aku dah dekat dalam bilik CCU... up sikit dr ICU.. hhe~ masa tu.. aku tengok tangan aku.. kiri kanan ada hos... dengan mulut ada hos... dibadan penuh wayar... masa tu aku cakap dalam hati " apa sakit aku? kenapa sampai macam ni"......
bila aku mau tanya mama... aku mula bercakap... tapi aku hilang keupayaan untuk bercakap... macam orang bisu bercakap.... apa pun nda dapat ditafsirkan.. so aku menulis dikertas... tapi dengan keadaan yang lemah.. sukar untuk aku menulis dengan sempurna...
...........................
hari demi hari aku menanti apakah sakit aku... tapi masih belum dapat dikenalpasti... macamII sample sudah dorang ambil dari aku... mulaII cek d HQE.. nda dapat detect.. hantar p HKL pun sama.. nda dapat detect... so.. last sekali..
hantar p Australia... so baru dapat detect... rupanya aku ada "PHENEMONIA"....
so.. sejak tu... rasaya ada 5 doktor pakar yang jaga aku masa tu.... setiap hari hari ada ja doktor datang tengok.. cek.. h macamII lg la.. rasa macam bahan kajian plak aku.. hmmmp.. dalam 1 hari.. 2-3 kali doktor masuk bilik aku...
dan setiap jam ada nurse masuk bilik aku, ck nadi, cek denyutan jantung, cek semualah...
...........................
mama ada cakap.. sepanjang aku koma, semua orang bila masuk bilik aku.. semua nangis...nda sanggup engok keadaan aku, dengan hos kiri kana tangan, wayar d badan.. dengan mesin kiri kana katil aku.... dan ada sorang nurse yang mulut macam longkang ne dengan selamba cakap "nnt hantar budak ne pegi bilik mayat jak" masa tu mama aku dengar... betapa sebak hati seorang ibu bila dengan macam tu... tugas dia cuma seorang nurse bukan menentukan hidup mati seseorang itu... masa mama ceritakan semua tu.. air mata dia mengalir.. tambahan pula tengok keadaan aku yang macam tu... aku memang nda boleh tengok orang nangis... aku pun banir juga.... tp aku kuatkan hati.. aku peluk mama... dan berusaha cakap untuk jangan nangis.. masa tu... percakapan aku sudah boleh difahami sedikit...
........................
hari seterusnya.. dan seterusnya... aku kuatkan diri... berusaha bercakap... sepatah demi sepatah, terlalu lama baring.. jd ak cuba untuk bangun.. tapi belum boleh... so pelanII.. lama kelamaan aku dapat...
tapi sudah macam tu.. aku disuruh puasa untuk tidak makan dan minum... siksanya.. nda makan nda minum.. bukan 1 hari.... untuk beberapa minggu (nda ingat brapa minggu).. hanya tuhan saja yang tau.. betapa siksanya aku...
.........................
sudah lama d wad... akhirnya aku dibenarkan untuk makan... masya'allah... nampak sangat macam orang yang baru 1st time jumpa makanan.. aahahha~  tapi masa tu pemakanan aku masih dikawal nda boleh makan banyakII
.......................
dan aku nda boleh minum banyak air...
tapi bila.. sudah ada air.. tau sajalah.. bibir sudah kering, tekak lagi kering.. bilik berair cond.. nah... langgar pantang.. skali malam.. nda boleh tidur... paru-paru mula nda selesa.... kena bagi bius.. besok bangun.. sudah kena pasang hos d mulut balik.. nda buli sudah makan.. adey... degilkan...
...................
lama kelamaan... benda alah tu kena cabut juga... tp aku sudah serik.. so pantang mesti ikut.. hhu~...
dan.. aku bransur baik... akhirnya aku boleh keluar... tapi doktor nasihatkan supaya aku mesti jaga kesihatan takut sakit tu menyerang balik... TAMAT.....(malas sudah mau crita... penat.. mau tidur.. kalau tulis.. sampai besok belum tentu habis..    =D   )

"syukur alhamdulillah".... 
hikmahnya.. aku dapat belajar sesuatu yang mungkin orang lain nda dapat
1) menjadi orang bisu.
2) menjadi orang lumpuh.
3) belajar serba sedikit bidang perubatan.
4) belajar untuk mensyukuri kehidupan yang singkat ini.
5) belajar untuk menghargai orang disekeliling aku yang selama ini sangat ambil berat dengan aku, sayangkan aku, terutama MAMA "Suzanita Mohd Yaakub" thanks MAMA.. walaupun abang owes buat banyak perkara yang bikin sakit hati... tapi... mama  u owes my mama, even kadangII abang merajuk... bila mama balik kerja lambat... dihati mula timbul persoalan mana MAMA?... bila mama tiada di depan mata abang... hati ni sentiasa tecariII.. mana MAMA? apa MAMA buat sekarang? sudah makan ka belum? sihat ka enda?... abang tau mama pun macam tu.. walaupun MAMA nda tunjukkan... hmmmp... MAMA I LOVE YOU SO MUCH...

Saturday, 14 April 2012

sayang saia~

selamat malam...

sayang saia,
kamu sayang saia...
saia sayang kamu, 
kalau kamu sayang saya sayang sayang kamu juga,
kalau kamu tidak sayang saia saya tidak sayang kamu...


simple! rite!....

kadangII perasaan sayang itu timbul tanpa kita sedari, kadangII ia boleh hilang, juga tanpa kita sedari...

itu lah "HATI"

semua manusia ada HATI dan memiliki perasaan SAYANG terhadap sesiapapun mahupun apapun.
tak kira sama ada kepada, pencipta, keluarga, adik-beradik, kawan, cinta, adakalanya kepada musuh.

semua orang mahu disayangi dan dikasihi, tidak seorangpun yang tidak memerlukan KASIH dan SAYANG. perasaan ingin disayangi, ingin dikasihi akan membara bila adanya sifat CEMBURU, melihat orang lain mendapat KASIH dan SAYANG daripada orang yang disayangi dan dikasihi, timbul pula perasaan IRI HATI, rasa membuakII didada yang membuatkan HATI menjadi HITAM, KOTOR, BUSUK. maka hilanglah perasaan KASIH dan SAYANG lalu bertukar BENCI dan DENDAM.


+saia cuma ingin diKASIHi dan diSAYANGi+

Friday, 13 April 2012

jom belajar cakap sabah..

assalamualaikum... hmmmp.. tiada idea maw post apa hari ne..
so... nak share sikit pasal bahasa sabah~..

MARI BELAJAR BAHASA sabahh ! :)

Penggunaan "BAH" yang betul
(sebab "bah" merupakan satu perkataan yang paling istemiwa buat sabahan)

Salah satu penggunaan kata yang membezakan Bahasa Melayu Sabah dengan Bahasa Melayu piawai, ialah kata tambah "-bah" yang sering diguna dalam percakapan. Kata tambah "-bah"
mempunyai fungsi seperti berikut:

1) Kata penyudah untuk menguatkan ekspresi kata.
Contoh ayat: Iya bah. - Iyalah.

2) Kata tambah pemula untuk memulakan percakapan. Selalunya digunakan pada permulaan kata.
Contoh ayat:
Bah, kamu pigi lah dulu - (Saya
menjawab -Kamu pergilah dulu).


3)Memberi maksud sudah, atau penghabis kata. Pengganti dalam bahasa Melayu
ialah "Baiklah", atau "Begitulah".

Contoh ayat:
BM Sabah: "Boy, nanti ko pigi beli beras di kadai sana." Boy menjawab, "Bah."
BM piawai: "Boy, nanti pergi beli beras di kedai."Boy menjawab, "Baiklah"

4)Untuk menegur atau menyapa orang. Lazimnya org sabah akan menyebut "Bah" bila berselisih dengan orang yang dikenali untuk tujuan menyapa orang tersebut.

Contoh-contoh ayat:
1."ko orang KL bah kan?"
2."sejuk bah ni air"
3."awal lagi bah ni"

PENYALAHGUNAAN "BAH"

Masyarakat sabah memang sinonim dgn perkataan "BAH" yang begitu unik. Tetapi perkataan "BAH" ini sering disalah ertikan oleh masyarakat selain Sabah.

Mari kita menghayati dan renungi penyalahgunaan "BAH" dalam ayat-ayat ini:
1. "apa kabar bah?"-kononnya mau bertanyakan khabar. (Ini salah)
2. "suda makan ka bah?" (Aneh….)
3. "bila balik bah?" (Tak Betul Gak)

Oleh Itu Marilah Bersama-sama Menggunakan Bahasa Sabah Dengan Betul, Jangan Memalukan Diri Anda Dengan Kononnya menggunakan Bahasa Sabah Tetapi Sebenarnya Salah. Tapi tak salah kalau salah cakap sebagai langkah mula untuk belajar.

Thursday, 12 April 2012

jadual penuh

assalamualaikum~

hmmp.. first and foremost... "AKU SANGAT PENAT TAHAP GABAN"

hm.. seawal pagi.. aku dah turun dari rumah, pegi kat tapak kosong sebelah rumah dan agak semak...
masa untuk membersihkan... so sampailah tengahari... jam 1 lebih mcm tu..

tibaII ada incoming call.. dr paci aku.. minta hantar p inanam.. so.. aku pun siapII pastu hantar dia..
sampai... lebih kurang jam 4 aku gerak balik dari inanam,
dalam perjalanan balik HUJAN lah pulak..
so nda boleh drive lajuII..

"INGATLAH ORANG YANG TERSAYANG"

hm... dah lah time orang balik kerja.. dah tentuII "JAM" bangas dalam kreta..
tyme sampai putatan jam menunjukkan jam 4.47 petang..

knfm aku smpi lambat ne.. so aku send text bagitaw y aku smpi lmbt skit.. okay.. sudah selesai..

wlupun sudah bgtw.. tp aku mst gak smpi cepat.. hhu~ so.. dalam jam 5.20.. aku smpi papar..
alhamulillah...so.. aku pun masuk kelas.. mulakan tuisyen...

ou.. lupa.. hari ne.. aku OT.. ajar 2 subjek.. so.. dari jam 5 smpi jam 7, pastu dari jam 7 setengah sampai jam 9 setengah...

PENAT DOH... hm.. tambahII pulak.. banyak pula kerenah studentII ak ne.. adoy..pening kepala aku dibuatnya..

sabar jak la... adat orang cari rezeki... 'TIADA KERJA YANG SENANG, TAPI TIADA YANG MUSHATIL"


hhmmmmppp.. penat la.. so sampai disinilah cer aku.... GANTUNG punya cerita.. 

selamat malam~ =)

Wednesday, 11 April 2012

kerja..kerja..dan kerja...

assalamualaikum.. n selamat malam,...

hm.. kerja.. siang kerja.. malam pun kerja... alhamdulillah...
sehingga hari ini msih diberikan kesihatan oleh Allah untuk aku mencari rezeki yang halal...

hm.. setakat ne... student aku okay la... tp aku kena berusaha keras.. supaya dorang tuisyen dengan aku..
nda sia-sia..

okay.. so.. wish me luck okay~... "USAHA TANGGA KEJAYAAN"

Sunday, 8 April 2012

apa yang aku mau

hhmmmmmpp... assalamualaikum..


 hmm.. sebelum apaII.. nak tunjuk.. this is my corby II... ngee~...
happy dapat ne.. boleh dah wat ikhlan power root " saia manang CORBY II"
hm.. apaII pun terima kasih kepada yang membantu saia mendapatkan telefon baru...
dan.. tidak di siaIIkan pengorbanan HP lama ku.. (NOKIA C6-00) yang sangatII berjasa kepada ku selama ini..
tq so much to my nokia.


















hm... ne my last pic with my NOKIA... 
hhe.. lepas ne.. my nokia boleh masuk muzium dah (dalam laci meja)
hhe...

hm.. nda taw suda apa mau cakap.. so..samapai disini sahaja ulasan saia hari ne.. okay...
babai~

assalamualaikum W.B.T

Friday, 6 April 2012

hari penuh suka dan duka..

hm.. 1st. pagi hari ne aku happy sangatII.. sebab aku dah dapat HP baru... HP y aku maw tu.. corby II...
kalau BB or GALAXY WONDER tu nda mampu lg la.. so y ne murah skit.. hhe
2nd.. aku jd nda happy masuk tengahari sebab.. hari ni antara hari yang paling terus bagi aku... semua aku buat nda kena..
okay aku masih boleh terima...

3rd.. aku cakap bagusII kena ignore, kalau cakap kasarII nnt kena marah.. apa la kunu tu..
padahal pagiII okay jak semua, kuharap panas sampai kepetang... nah hujan ditengah hari.. hmmmp :(

4th.. mw juga aku taw apa salah aku.. smpi tibaII kena ignore...

5th... okay fine... diam slagi boleh diam, sabar selagi boleh sabar, pendam la selagi boleh pendam...

okay bye~.... luahan perasaan yang ntah apaII jak ne.. hahah~

berharap agar esok tidak akan jadi macam ne lagi... "InSYALLAH"....

Thursday, 5 April 2012

perhatian.

perhatian...

kawan buat cara kawan, kapel buat cara kapel.. okay~
begini jak la.. kalau saia suka KAMU saia cakap, kalau tidak maknanya kita just KAWAN okay~
saia tu koe care sama saia.. tp tolong faham.. kita just KAWAN.. tak lebih dari tu..

senang cakap "SAIA SUSAH MAU SUKA ORANG, TAPI SAIA SENANG MAU BENCI ORANG" suka .bukan sintak k~ =b
so sebelum suka btukar jd benci... berpada-pada la..

bukan saia tidak bersyukur ada urg care sama saia, saia sngtII bersyukur.."ALHAMDULILLAH"
tp KAMU jangan buat saia mcm budakII.. semua mw ditanya, keluar dengan siap, lelaki ka permpuan, bila balik, kadang waktuII orng tengah busy pun sibuk mw kacau org, orang nda balas text... maraII...

saia tidak pernah mau sibuk pasal kau... so.. jangan la buat saia macam ne k.. 




fikirkan~

Tuesday, 3 April 2012

kerja

hye semua...
hm.. aku dah kerja... dan hari ne merupakan hari kedua aku..
hhe... korang nak tau apa kerja aku... mm..
aku kerja part time jadi guru tuisyen, hm.. best..
1 hari kerja 2 jam dari jam 7 hingga jam 9 .. dan 1 minggu cuma kerja 4 hari, isnin, selasa, rabu, dan khamis..
hhe~.. and aku cuma ajar budak sekolah rendah terutama yang nak UPSR tu..

senangkan kerja ak... hhe~.. btw korang nmpk jak senang, tp mencabar.. sebab.. parents dorang taruh harapah kat aku.. supaya anak dorang ada peningkatan dalam akademik dorang.. hhe~ so.. aku kena banyak buat research untuk soalan UPSR, kena banyak baca buku,  lg ak kena amik hati student aku.. supaya dorang selesa belajar dengan aku..

hmmmpp.. apa lagi mw cakap arhhh  hhmmm....

ou ya.. jadual aku.. hari isnin subjek Bahasa Melayu, selasa Matematik, rabu Bahasa Inggeris dan khamis Sains.
..hhe.. stakat ne.. aku baru jadi cikgu selama dua hari.. btw okay la.. kemarin student aku baru 3 orang.. so.. hari ne bertambah pula jadi 4 orang...

hm  inysallah... pelanII nnt ramai la student aku... mmm dari nda buat apaII sementara tunggu panggilan masuk U.. okay la kn.. hhe~

btw ceritanya bgini.. aku ne biasa dengan sorang sarjan d balai polis papar.. nama dia sarjan Suryati Pudang..
hm dia yang offer aku suruh ajar anakII polis tuisyen.. hhe~... tq la... ada gak masyuk skit...

hm biasa la.. cigu nda bertauliah.. teda sijil.. kira amatur la gitu... so.. payment pun... ikut level la..
hhe.. btw nda kesah sangat pasat tu...sebab yang penting, aku ikhlas membangunkan anak bangsa.. hhhe~
"ayat power tu.." hahahah

hm... so dikesempatan ini.. korang doakan la aku... supaya boleh jadi pendidik yang berjaya okay~...

so.. sampai disini saja la story ak.u.. hm... nnt aku update lg k..
bubye~ mw tidur dulu,,,zzZZZ....