Wednesday, 3 April 2013

Rainbow Cake dan Red Velvet Cake.

Assalamualaikum..

hari nii aku mau cerita, yang hari nii aku, eqkha dan alya, bercadang mau buat kek.. macam yang aku update semalam,, so harii nii aku mau la cerita dengan kamu.. btw sangat best, walaupun penat melanda, bayangkan kami kena buat rainbow kek tu, ada 6 layer, dan setiap layer kena tunggu setengah jam untuk 1 layer.. sangat sangat memetatkan, sebabnya, loyang yang kami guna tu cuma ada satu, so kena lah tungu menunggu.. hehe~.. btw.. excited aku mau cerita, sebab mula mula tu.. kami memang agak ragu ragu.. maklumlah baru 1st time buat.. so.. alhamdulillah lepas bakar kek pertama, hmm cantik rupa dia.. dan begitulah seterusnya sampailah warna yang keenam, dan sebenarnya juga, kami mau buat Red Velvet cake bah tu mula mula, sekalinya buat rainbow cake, jadi takut kempunan aku teruskan buat juga Red velvet cake tu, walaupun nda pernah rasa dan nda pernah buat, aku dengan yakinnya buat juga.. dan sudah siap semua kek.. aku uji bab rasa..mula mula rainbow cake tu.. huh.. sedap.. ok.. walaupun nda juga berapa kemas kami buat.. tapi.. ok la untuk permulaan.. so.. jeng jeng jeng.. tiba masa mau rasa Red Velvet Cake pula.. hmm.. peeerrrgggghhhh.... sedap bah kau.... sekali suap.. dia rasa macam cair dalam mulut dengan cream dia lagi (cream cheese + White Chocolate).. teramatlah sedap... nda sangka.. percubaan pertama kami.. berhasil dengan jayanya... walaupun rupa nda berapa cantik.. tapi sudah cukup buat kami rasa puas dengan hasil titik peluh kami sendiri... alhamdulillah.. insyallah lain kali.. kami akan try recepi baru.. insyallah...

tapi.. mau tau kesan dia.. SAKIT PINGGANG, SAKIT KAKI, SAKIT TANGAN, SAKIT BADAN, PENAT YANG TERAMAT SANGAT.. akan Tetapi.. HATI BANYAK SENANG MAHHH,. hehe~.. sebenarnya aku mengantuk sudah bah ni... tapi aku mau juga share cerita ni dengan kamu.. hehe~.. alhamdulillah.. kami sangat gembira.. okay.. SYS :)




















Rainbow CAKE







hmmmp ini RED VELVET CAKE







Tuesday, 2 April 2013

KAPALWAP

assalamualaikum.. hehe.. hari ber "steamboat" bersama buddies.. hehe.. btw best.. ala.. memandangkan kawan aku tengah balik cuti ni.. dia ajak aku bersteamboat dirumah dia. yang ajak aku tu yang pakai tudung purple tu.. nama dia Alya, hm btw yang tudung hitam tu.. nama dia Zuleyika, kami panggil eqkha.. hehe alhamdulillah.. dia sudah berhijab sekarang.. 
ou btw.. sepatutnya.. banyak yang dijemput.. tapi.. kami saja yang dapat datang.. ak tau lah kan.. pantang dijemput majlis makan ni.. hehe~.. lagi pun nda lama lagi aku mau pgi KL sudah kan untuk masa yang lama, so.. memang nda dapat kumpul kumpul dengan dorang lagi lepas ni.. hehe~.. hmmp..
ou... sepanjang kami ber "KapalWap" ni.. memang banyak betul cerita kami.. HaHaHa~.. maklumlah lama sudaa nda jumpa.. hehe~. btw.. hari rabu bersamaan dengan 3 april  2013 ni.. kami sudah planning mau buat kek, sebab dorang mau belajar dengan aku. wah satu penghargaan walaupun aku belum banyak pengalaman dalam bidang pembuatan kek ni.. aku try.. kami mau buat "Rainbow Cake" "Red Velvet cake". hhmmpp.. n ntah lagi.. akan di bincangkan nanti.. hehe~.. semua excited mau buat kek ni.. ou yaa.. sebab dorang mau belajar buat kek ni sebab, dorang ada order kek dengan aku.. moist chocolate cake.. dan aku ni  kan pengedar kek dekat sekolah.. well pendapatan sampingan.. alhamdulillah, laku juga kek aku dulu.. lepas tu, asal ada jamuan ka. majlis ka. aku laa kunu yang support bab kek ni, adalah juga kawan kawan aku tolong.. heheh.. kek ni kalau buat ramai ramai memang siuk bah.. serius.. benda ni dulu  sekadar cuba cuba, sekali jadi Hobi.. manatau nda lama jadi perniagaan.. macam "CAKE BOSS" dekat TLC tu.. hehe~ waw.. besar betul angan angan aku kan.. hehe~.. tapi nda salahkan berangan angan dahulu lepas tu berusaha mencapai angan angan.. hehe~..







insyallah nanti aku post gambar kami buat kek ah. hehe.. im getting Excited.. hehhe~.. can't wait..  okay SYS

interview -.-


assalamualaikum.. lama sudaa nda update blog.. ngee~ maklumlah.. kebelakangan ni sibuk sikit laa~ sebab banyak betul kerja yang kena siapkan sebelum pegi KL ni.. hehe~

btw hari ni aku mau cerita kenangan interview yang aku nda akan lupa sampai bila-bila... aku pegi interview Pembantu Tadbir Kementerian Pelajaran Malaysia. dekat Pejabat Pelajarah Daerah. so.. aku sampai dengan kawan kawan aku (masnah, haliza, kakak dia, epai, fauzan) masa tu dekat pukul 9 pagi. sekali sampai.. tekejut yang amat.. sebab terlalu ramai orang yang datang, angkat menecah 4 digit.. fuh... barisan punyalah panjang hanya untuk mendaftar sahaja. sudahlah sistem dorang tu nda teratur, jadi semakin teruklah keadaan.. bersesak sesak.. tapi.. alhamdulillah.. kawan aku, bapa dia pegawai dekat sana,  kawan aku minta kawan bapa dia tolong ambilkan borang.. lepas dapat borang kami pegi ofis kawan aku, isi borang dekat sana, lengkapkan apa yang patut.. dan balik pegi PPD hantar borang..  sudah dua jam menunggu, borang kami kena reject.. sebab ada lagi yang nda legkap.. so.. kami lengkapkan lagi.. lepas tu submit dekat kaunter.. alhamdulillah nama kami dipercepatkan.. selepas lunch.. kami kumpulan pertama di panggil.. syukur sangat sangat.. berkat kesabaran kami,, dan terus berfikiran positive... sebab banyak sudah yang balik.. sebab nda sanggup tunggu giliran.. bayangkanlah.. kami menunggu lebih kurang 5 jam untuk interview.. sanggup nda lunch untuk interview ini.. lepas kami interview aku hantar masnah, haliza dengan kakak dia balik, lepas tu pegi lagi PPD, sebab kesian kawan aku.. takut takut dia tiada kawan.. hehe~

btw paling kesian.. ada yang pegi interview.. dari pukul 7 pagi.. dan pukul 7 malam baru kena panggil nama doran, kawan aku pukul 8 pagi datang, pukul 6 petang baru nama dia kena panggil.. tu belum teruk lagi.. ada lagi yang mengandung, datang lebih awal dari kami.. (sebelum jam 9), sampai dekat pukul 7 malam kami mau balik, dia masih belum kena panggil nama dia lagi.. bayangkan... kesian bah kami tengok.. mau tolong apakan daya, tiada kuasa, mau bersuara, takut nama kami pula kena reject nanti.. berbagi hati.. masa tu.. .petang hujan lebat, sampai kemalam.. tempat pendaftaran terbuka.. orang bersesak.. hmmpp.. nda tau mau cakap apa laa.. pihak pengurusan mungkin kurang pekerja.. jadi begitulah jadinya..

TAPI.. aku paling
HAPPY.. bila pojan (fauzan) menunaikan janji dia.. dia bawa aku pegi makan burger, belanja aku mok... fuh.. alhamdulillah kenyang, actually pojan geng karas aku juga, since form 1. dia siap tanya lagi aku mau apa lagi.. haha.. malu pula aku.. banyak betul dia mau belanja.. tai aku tolak.. aku ambil burger dengan milkshake chocolate jaa.. lagi pun aku tau tu dia belanja sebab apa, 1. tunaikan janji, 2. sebab aku kasi kawan dia smpi habis dia interview, 3. sebab aku bagi semangat suruh dia tetap tunggu, sebab tengahri dia nda tahan sdah mau pulang.
kita mana tau kan.. cepatkah, lambat.. rezeki kita kalau sudah tertulis insyallah dapat juga, cuma kita perlu bersabah, berusaha dan tawakal saja.. hehe~

hmmp btw.. dalam hujan hujan tu.. sempat juga kami bergambar

Aku, Haliza, Masnah, dan Epai


Walaupun hujan. tatap begambar.. HuHuHu~ 
ok.. sampai disini sahaja.. babai n_n

Saturday, 23 March 2013

aku akan terus berusaha

assalamualaikum..
hehe.. sebenarnya aku nda dapat tidur bah ni.. jadi dari nda buat apa apa, bagus aku update blog aku kan.. hmmp.. aku mau cerita laa pasal gambar dekat bawah ni.. kamu baca dulu nanti aku cerita ok..

hmmp.. sudah baca kan.. okay.. ceritanya begini, since zaman sekolah aku sudah tanam cita-cita mau jadi cikgu.. HaHaHa~.. jadi lepas result STPM keluar.. aku apply lah kunun Ijazah Pendidikan dekat UMS.. so.. mula-mula tu kena panggil untuk ujian MedSi.. hmm aku dengan kawan aku beberapa orang juga kena panggil antaranya FAIZUN, SAUFI, AIN, CARMEN, HAMZAH, JEFF, so.. kami masing masing buat reserch pasal medsi.. kawan-kawan aku sibuk beli buku pasal MedSi test tu.. aku masa tu tau laa duit pun tiada.. Alhamdulillah aku masih ada ikhtiar.. so aku guna internet untuk fahamkan maksud MedSi ni.. hehe~... sempat juga aku tengok macam mana soalan dia.. masa mau pegi ujian tu.. kami masing-masing terpisah aku dengan ain dekat SM Teknik Likas, faizun, saufi dengan carmen dekat Maktab Sabah, n Hamzah dengan Jeff dekat SMA KK,.. lepas test.. macam budak sekolah laa kami.. sibuk tanya itu apa kau jawab, ini apa kau jawab.. HaHaHa~.. selang beberapa minggu.. keputusan keluar.. antara kami semua, cuma aku dengan carmen saja lulus MedSi test tuk.. sedih juga lah geng karas aku nda dapat, c Faizun sama c Saufi. so.. aku dapat pegi temuduga pendidikan.. memang takut.. aku lagi tu orang pertama, well sebab nama aku mula huruf A kan.. memang takut tahap gaban laa masa tu.. lepas ja temuduga.. beberapa minggu lepas tu.. cek keputusan aku nda dapat... sedih habis aku.. FRUST... cita-cita aku lebur.. hmmp..
lepas tu.. aku dapat laa offer dari Mak angkat aku, ajar anak-anak dia dengan anak-anak anggota polis yang lain tuisyen.. Alhamdulillah.. mungkin ini langkah pertama untuk aku masuk dalam bidang perguruan.. insyallah kalau ada rezek... serius best.. alhamdulillah... walaupun tiada pengalaman.. aku tetap berusaha.. masa tu aku ajar budak sekolah rendah jaa.. HeHeHe~... nda lama aku berenti, dorang mau UPSR sudah kan.. hmmp n ada sebab lain.. tapi BIARLAH RAHSIA k..
lepas beberapa bulan aku stop.. tiba tiba timbul dalam otak aku, jadi guru sandaran, .. hmmp.. so.. aku search.. download borang GSTT (Guru Sandaran Tidak Terlatih), isi, lengkapkan apa yang patut, dan submit dekat PPD.. sekarang tengah tnggu panggilan dari PPD.. harap harap dapat lah..
kalau nda dapat juga aku tetap akan try cara lain pula.. HHeHHe..~ aku tetap pegang kata-kata ini..
 
"ALLAH TIDAK AKAN MERUBAH NASIB SESEORANG ITU MELAINKAN DIA YANG BERUSAHA UNTUK MERUBAHNYA."
so.. aku akan terus berusaha dan berusaha walaupun semakin susah, insyallah boleh...
ALLAH ada dan aku sentiasa percaya ALLAH telah menetapkan rezeki kita masing-masing.

selamat MALAM.

Friday, 22 March 2013



comelkan?? hmm anak harimau dengan kucing dewasa.. kalau lah dapat bermain dengan anak harimau ni.. huh.. betul betul comel.. HaHaHa~.. btw pernah juga aku face to face dengan harimau, tapi carimau dewasa.. dekat zoo lokawi, boleh tengok harimau face to face sebab dekat situ ada cermin yang berkualiti tinggi dan tebal.. so jangan risau.. aku sidah tengok depan mata aku ni.. cuma kalau bemain dengan harimau ni yang bikin takut dia ni pemakan daging..hehe~ comel bah.. namun aku lebih sukakan PANDA.. panda lagi comel.. HaHaHa~ macam aku kunun, sebab slalu tidur lambat, habis bawah mata jadi hitam.. HaHaHa~ 


comelkan panda, lagi pun kalau main dengan panda nda takut sebab dia pemakan tumbuh-tumbuhan saja. comel kan.. betul nda?? HaHaHa~ mau lagi comel.. tengok anak panda.. HahaHa~


hmmp.. tengok ni anak panda.. lagi comel kan, siok ok.. aku ada anak patung panda dirumah.. tu aku ngan adik aku punya masa kecik kecik dulu.. serius.. comel.. cuma aku x suka tu.. cepat berhabuk HaHaHaHa~.. 


hmmp arnab ni pun aku rasa ok.. kuut... siap berdiri lagi tu.. HaHaHa~.. tringat dulu dulu.. masa kami tinggal dekat bongawan bila kami pelihara arnab, arnab tu jadi betul betul montel.. sangat montel.. besar dari kucing dewasa.. tapi sayang dia mati.. andu.. mama cakap kena makan musang...  HaHaHa~ ok lah penah sudah merapu untuk hari ini.. nanti jumpa lagi dilain waktu.. ok.. hehe~

tidak berperikemanusiaan


Ibu kucing ini terus menjilat mayat anak-anaknya dengan harapan mereka sembuh kembali. Mengikut sumber, saksi terdengar kucing menangis di tingkat bawah, dan apabila mereka sampai ke tempat kejadian, mereka menemui kucing liar dan anak-anak kucing yang diseksa sehingga mati. Kesemua badan anak-anak kucing tersebut dipenuhi dengan tembakan pistol angin, dan ada pula yang diikat lehernya, dan ada pula yang dibedah sehingga jantung kucing itu terdedah, dan kepala ketiga-tiga kucing yang lain dipijak! Kejamkan orang ni?

dimana letaknya perikemanusiaan manusia ini, sanggup memperlakukan anak kucing yang tidak berdosa seperti itu. lihat sahaja wajah ibunya, sedih.. bayangkan jika darah daging kamu diperlakukan seperti itu, tidakkah kamu mempunyai sifat kasih sayang, belas kasihan.. mereka juga hamba Allah punya hati dan perasaan, KUCING merupakan "haiwan kesayangan Rasulullah SAW". belailah mereka dengan penuh kasih dan sayang bukan diperlakukan seperti ini. serius aku sedih tengok nii.

Kifarah itu tetap ada.. kalau Allah nda balas dekat dunia, dekat akhirat dia ndakan terlepas punya.. aku harap dia menyesal seumur hidup dia dan bertaubat,

Saturday, 16 March 2013

jumaat sampai sabtu

assalamualaikum.. hehe..
tajuk jumaat sampai sabtu tu... sebenarnya  begini bah tu.. aku mau cerita yang aku tidur rumah kawan aku.. sebab along dia mau bertunang.. jadi mak kawan aku tu suruh aku tolong tolong laa.. lepas tu dia ada cakap suruh aku tidur rumah dia jaa.. btw.. siok ok.. yang siok tu.. bila kumpul ramai ramai meriah rumah.. nda macam rumah aku.. pagi, petang, malam.. sama jaa.. tetap sunyi... tu laa tu... stiap hari jumaat lepas ja sembahyang jumaat aku memang lepak rumah dorang... abis di rumah .. bukan aku ada buat apa apa juga..hmm...

mercarut suda aku.. ntah apa apa jak aku cakap.. sammpai di sini saja laa ah.. 

Wednesday, 13 March 2013

Im back!!!


im back... HaH blog ni sudah bertukar wajah.. dari hitam dan purple kepada hijau yang terang.. HaHaHa~ amacam.. drastik kan perubahan ni.. hehe~... lagi pun wajah lama tu.. macam seram ja tegok.. hitam dan suram.. hehe~.. lagi pun bak kata orang tua tua.. hijau ni bagus.. warna tumbuhan, lagi pun aku ni "BUDAK KACA MATA" jadi dorang cakap bagus untuk mata. well aku pun nda tau kesahihan dia... tapi aku tetap follow jaa..

btw tiada apa dapat ku ungkap dari kata-kata so... 
..selamat bergembira, kepada pembaca semua..

Youth Credit Card design contest

..This is my design for the Youth Credir Card design Contest..

Front


back

concept.

I choose the colourful colour for this design, it is because the colourful youth life style today.

The jumping that's mean they were active youth

"THE POWER OF YOUTH" Because youth are now the leader of the future. 

Tuesday, 12 March 2013

this site is currently under maintenance

we will be back shortly


Niatkan dalam hati 8 perkara ketika berwuduk

Ketika Ambil Wuduk niatkanlah dalam hati

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".


2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, ... "Ya Allah, putihkanlah >mukaku di akhirat kelak, Janganlah Kauhitamkan muka ku ini".


3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".


4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".


5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, lindunglah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".


6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".


7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan. "Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".


8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat".




Monday, 11 March 2013

Manusia Biasa


  1. Siapa kata doktor tak pernah sakit.
  2. Siapa kata pakar kaunseling tak ada masalah.
  3. Siapa kata cikgu tak pernah buat silap.
  4. Siapa kata ustaz tak pernah buat dosa.
  5. Siapa kata chef tak pernah masak nasi mentah.
  6. Siapa kata profesor tak pernah kena tipu.
INGATLAH..

  1. Semua manusia Allah beri kelebihan dan kekurangan masing-masing.
  2. Allah beri kelebihan bukan 100% diberi semua pengetahuan.
  3. Diberi kekurangan bukanlah sehingga ia menghinakan.
  4. Terkadang sengaja Allah menyulitkan perkara yang kita pakar agar kita tidak perlu sombong.
  5. Agar kita sentiasa menjadi hamba yang bersyukur. :)

Sahabat Sejati

12 SIFAT "Sahabat Sejati" MENURUT IMAM AL-GHAZALI

1. Jika engkau berbuat bakti kepadanya, ia akan melindungimu.

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan

pembalas baik persahabatanmu itu.


3. Jika engkau perlukan pertolongan daripadanya berupa wang 

dan sebagainya, ia akan membantumu.

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, ia 

akan menerima dengan baik.

5. Jika ia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripadamu, ia 

akan menghargai atau menyebut kebaikanmu.

6. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, ia akan 

menutupnya.

7. Jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya, ia akan 

mengusahakannya.

8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), ia 

akan menanyakan kesusahanmu.

9. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, ia akan 

meringankan kesusahanmu (membuat sesuatu untuk 

menghilangkan kesusahan itu).


10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya ia akan 

membenarkanmu.

11. Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya ia akan 

membantumu.

12. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya ia lebih senang 

mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.



~Semoga kita dianugerahkan sahabat 

seperti itu dan menjadi sahabat seperti 

itu.. InsyaAllah~


Saturday, 9 March 2013

Kisah Mamat Jiwang & Minah Brutal




Mamat : Assalamualaikum.. Hai awak, saya nak berkenalan dengan awak boleh tak..?

Minah : Waa’laikumussalam.. Boleh, tapi kene jumpa mak bapak aku dulu.. Minta izin.. Kalau mak bapak aku bagi, aku on je..



  1. Mamat : Waaa.. Boleh tahan ek awak ni.. Ok saya jumpa mak bapak awak.. Bagi alamat rumah awak..


  1. Minah : Ni i/c aku, cepat la salin alamat aku..

  1. Mamat : Tangan menyalin sambil tersenyum2 (dalam hati : Ceh malas betul punya minah.. Takpe2.. Waa nama NURUL IMAN.. Lembut je nama tapi perangai brutal tol..)

  1. Selasa (SAAT SI MAMAT JUMPA MAK BAPAK SI MINAH)

  1. Mamat : Assalamulaikum pak cik mak cik.. Sihat..?

  1. Pakcik & Makcik : Waa’laikumussalam.. Alhamdulillah kami sihat.. Tapi, anak ni siape..?

  1. Mamat : Saya MOHD AIMAN.. Saya datang jumpa makcik dengan pakcik ni sebab nak mintak izin nak berkenalan dengan anak pakcik yang bernama NURUL IMAN..

  1. Pak cik : Alhamdulillah.. Ade lagi pemuda yang gentleman macam kamu ni lagi ye zaman sekarang.. Sebenarnye, kamu la pemuda anyg pertama datang mintak izin sebelum nak berkenalan dengan anak pak cik NURUL IMAN tu..

  1. Mamat : (Dalam hati : waaa bangge aku sebagai seorang lelaki sejati..)

  1. Mak cik : Sebelum2 ni tak de siape yang berani datang.. katenye si NURUL IMAN tu garang sangat orang nye.. Sebenarnya tak.. Si NURUL IMAN tu orang nye lembut sangat, sopan, budi bahasa, rajin dan agama nye pun baik..

  1. Mamat : Sambil angguk2 dan tersenyum2 mendengar cerita mak bapak minah (dalam hati : ceh.. Lembut ke..? Sopan ke..? Budi bahasa ke..? Takde gaye langsung.. Takpe2.. Wait n c minah..)

  1. Pakcik : Pak cik izinkan anak berkenalan dengan anak pakcik NURUL IMAN…Mamat : Terima kasih pakcik makcik..

  1. Rabu (BILA DAH DAPAT KEIZINAN..)

  1. Mamat : Awak parents awak dah izinkan saya berkenalan dengan awak..

  1. Minah : Sso what..? Ade aku kisah..

  1. Mamat : Tersenyum dalam kebengangan (dalam hati : eh2.. Sabar hati.. Sabar…)

  1. Minah : Wei aku nak jumpa mak bapak ko pulak.. Ni fon aku, ko salin kan alamat ko.. Pastu save message..

  1. Mamat : Awak nak wat pe jumpa ibu ayah saya..? (sambil tangan laju menaip alamat umah dan save message)

  1. Minah : Yang ko sibuk kenape..? Macam mak nenek.. Banyak tanye.. Esok ko jangan ade dekat umah dari jam 11 a.m sampai jam 12 p.m, ko merayap la kemane2 pun… Kalau ade gak kat umah, aku bakar ko hidup2 depan mak bapak ko.. Paham..?

  1. Mamat : Ok2.. Awak, saya nak no. tepon awak..? Mane lah tau lkaau rindu2 nanti boleh calling2..

  1. Minah : Ooiiitt.. Geli aku.. Rindu2 ingat aku ni bini ko ke..? Nak termuntah aku dengar.. Ko call je 999 mintak no. tepon aku kat dorang.. Kompem dapat.. Dapat pelempang.. Hahahahaha..

  1. Mamat : Senyum jela (dalam hati : eieieieieieieieieeieiieieie… Geram nye aku.. Takpe2.. Sabar hati.. Sabar)

  1. Khamis ( APABILA MAMAT BALIK KERUMAH SELEPAS JAM 12 pm)

  1. Ibu : MOHD AIMAN.. Sampai hati senyap2 ye.. Taknak kongsi langsung kat ibu ngan ayah ye..

  1. Mamat : Apa ibu cakap ni..? Aiman tak paham la.. (dalam kepale sambil memikir apa sebenarnye telah terjadi)

  1. Ayah : MOHD AIMAN.. Jangan nak main nyorok2 lah kami dah tau.. Tadi jam 11, GIRLFRIEND kamu datang.. Ayah berkenan lah kalau dia jadi menantu ayah..

  1. Ibu : Ibu pun setuju.. Cantik, sopan, budi bahasa, pandai masak, pandai amik hati orang tua.. Seronok ibu kalau dapat menantu yang boleh jadi kawan ibu.. Kalau kami masuk meminang NURUL IMAN minggu depan cane MOHD AIMAN.. Kamu setuju..?

  1. Mamat : Kalau ayah dengan ibu setuju dan suka, terus kan jela niat nak masuk minang NURUL IMAN tu… (dalam kebingungan : Sejak bile pulak aku ade GF ni.. GIRLFRIEND yang dicakapkan oleh ayah dan ibu adalah minah a.k.a NURUL IMAN.. peerrrrrr.. Gila la aku dah lah tak kenal sape minah tu.. Brutal pulak tu tetibe je ibu ayah nak wat menantu.. Tak pe.. Jalan je.. Ade sesuatu kat NURUL IMAN tu sampai ibu dengan ayah pun suka.. Hihihi)

  1. Jumaat (HALAL & HARAM)

  1. Mamat : Awak, minggu depan ibu ayah saya nak masuk meminang awak.. Takpe ke awak..?

  1. Minah : Ko setuju ke mak bapak ko minang aku..?

  1. Mamat : Setuju

  1. Minah : Dah ko setuju, wat pe tanye aku lagi.. Ape la.. Cume aku nak kalau kite b’tunang aku cume nak barang hantaran telekung, sejadah dan al – quran yang ko khatam kan je.. Duit hantaran ikut suke ko nak bagi berape.. Aku tak kisah.. 10 sen pun aku terima.. Pastu 2 minggu je bertunang dan pastu kawin.. Dah kite tutup kes ni..

  1. Mamat : Amboi dasyat tol awak ni.. Awak ni garang la tapi sweettt.. ( Sambil tangan mamat nak pegang tangan minah)

  1. Minah : Oooiiittttttttt setan.. Kuar la ko dari badan mamat ni.. Ko tau tak HARAM sentuh orang yang bukan mahram selagi ko tak lafaz “AKU TERIMA NIKAHNYA” selagi tu ko HARAM nak sentuh aku.. Ko ade wudu’ tak..?

  1. Mamat : Takde.. Nak wat pe..?

  1. Minah : Ko g amik sekarang.. Cepat la..

  1. Mamat : Merungut dalam hati sambil kaki melangkah mencari paip untuk berwudu’ (eiei minah ni cube la cakap sopan sikit ngan aku.. Garang macam singe.. Singe pun tak macam dia..)

  1. SEKEMBALI MAMAT DARI MENGAMBIL WUDU’

  1. Mamat : Awak, saya dah amik wudu’.. Awk nak saya buat ape..?

  1. Minah : Diam la.. Banyak bunyi la ko ni.. Nah amik ni AL-QURAN.. Ni HALAL untuk ko pegang 24 jam pun, cium, pelok pun boleh.. Pahale bergande 1000x kalau ko bace.. Ha… Aku nak ko hafaz juzu’ 30.. Minggu depan kita tunang aku tau ko da hafaz semua surah dalam juzu’ 30 tu..

  1. Jumaat (SEMINGGU SELEPAS BERTUNANG)

  1. Mamat : Awak ape kate kite tukar panggilan.. Saya panggil awak SAYANG dan awak panggil saya ABANG..

  1. Minah : Ooiiiittt.. Geli aku nak panggil ko abang.. ABANG tu hanya SUAMI aku je.. Ko tu bukan suami aku lagi.. Baru tunang nak gempak2.. Bla la wei… Ha daripada ko dok ngarot yang bukan2, ko da hafaz lom juzu’ 30..?

  1. Mamat : Emmmmmmm.. Dah2.. Nape..?

  1. Minah : Ha.. Ha cube bace kat aku ape yang ko hafaz..

  1. Mamat : (Dengan mulai dengan surah al – fatihah dan seterusnye membace semua surah juzu’ 30 tu sampai habis..)

  1. Minah : Alhamdulillah.. Pas ni ko bace pulak makne2 surah dalam juzu’ amma tu.. Minggu depan aku nak dengar ko bercerite depan aku…

  1. Mamat : Daa macam peserte pertandingan hafazan dan bercerite pulak (cakap dalam nada slow)

  1. Minah : Ooiitt ko kutuk aku ek..? Takpe2..

  1. Mamat : Mane ade.. Awak memang cantik comel..

  1. Minah : Dah2.. Jangan nak cakap lagi.. Aku tau dah aku memang cantik comel.. Sebab tu ko soh mak bapak ko minang aku kan..?

  1. Mamat : Tersenyum (Dalam hati : Ceh masuk troli sorong sendiri la weii..)

  1. Jumaat (2 MINGGU SELEPAS BERTUNANG)

  1. Mamat : Awak2.. Awak tak rase ke apa yang saye rase..? Saye rase macam ade sesuatu yang indah antara kite berdua la.. Setiap kali ingat awak mesti terase yang awak dekat sangat dalam hati saya..

  1. Minah : Ooiitt yang ko nak berjiwang karat sangat ni nape..? Bengkak telinge aku dengar.. Ko ingat ko berjiwang2 ni aku cair ngan ko.. Jangan harap la weii.. Dah2.. Sekarang ko cerita kan dekat aku kisah2 dalam juzu’ amma tu..

  1. Mamat : (Dalam hati : Dia ni memang takde perasaan langsung.. Baru nak jiwang2 dah tak boleh.. Takpe.. Sabar hati.. Sabar..)

  1. Minah : Ooiitt berangan plak.. Aku soh cerite bukan berangan.. Cepat la cite aku nak dengar..

  1. Mamat : Sabar la.. Ngah susun ayat ni.. (Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. Dia memulakan kisah dari 1 surah ke surah yang lain hingga khatam dalam juzu’ amma tu)

  1. Minah : Alhamdulillah.. Minggu depan kita nikah.. Aku nak sehari sebelum kite nikah ko wat qiamulllaill.. Allah tu Maha Melihat.. Kalau ko tak wat, ko tunggu la mase ko lafaz aku terime nikahnya mesti ko tersangkot2..

  1. Mamat : Taknak la la sy.. Malu la tersangkut2.. Ok2.. InsyaAllah saya wat..

  1. Minah : Tau pulak malu.. Ok.. Lagi 1, hari nikah tu aku nak ko senyum je sepanjang majlis.. Tak kisah la waktu tu ko sedih ke kecewa ke.. Yang aku nak tengok, ko senyum je.. Paham..?

  1. Mamat : Faham.. Awak saya teringin nak tengok awak senyum.. Senyum la awk.. Mesti manis.. Selalu tengok muke garang awak je.. Senyum la sikit wak..

  1. Minah : Ade.. Ade aku kisah.. Tak boleh.. Kalau nak tengok sangat aku senyum, tunggu hari kite nikah t.. Mesti ko tak boleh tidur pas tengok senyuman aku yang menggoda sangat ni tau.. Hahahahahahahaha..

  1. Mamat : Emmmmmm.. Yelaaaaa..

  1. Jumaat (HARI PERNIKAHAN)

  1. Mamat : Dengan sekali lafaz.. “AKU TERIMA NIKAHNYA NURUL IMAN BINTI ISHAK DENGAN MAS KAWIN 80 RINGGIT TUNAI..”

  1. Tok kadi : Sah3..

  1. Minah : Alhamdulillah (Terus dia sujud syukur tanpa menghiraukan orang sekeliling dia)

  1. (SAAT MEMBATALKAN AIR SEMBAHYANG)

  1. Minah : Terima kasih ABANG kerana sudi mengambil NURUL IMAN sebagai isteri abang. Bimbinglah AYANG menjadi isteri yang solehah.. (sambil tangan terketar-ketar tok salam dan cium tangan suci suaminya)

  1. Mamat : Subhanallah.. Terima kasih SAYANG sudi terima ABANG sebagai suami mu.. (sambil mengucup dahi isteri tercinta)


  1. (MALAM PERTAMA)

  1. Mamat : Sayang , abang tak sangka pulak rasenye belum sebulan kite kenal.. Tetibe je dah kawin.. Ajaib betul..

  1. Minah : Tu namanye jodoh.. Kekuasaan Allah bang.. Kite hanya merancang tapi Allah juga yang menentukan segalenya..

  1. Mamat : Sayang boleh abang tanye sesuatu..?

  1. Minah : Tanya la abang,. (Dengan nada suara yang manje)

  1. Mamat : Nape sayang dulu garang sangat ngan abang..? Tapi bile dengan orang tua abang n orang tua sayang cakap sopan..?

  1. Minah : Maafkan sayang abang.. Ayang bukan sengaje nak berkasar dengan abang.. Ayang wat semua tu sebab nak uji sama ada abang sabar tak dengan karenah ayang.. Ayang nak abang terima ayang dengan seadanya.. Sebab sayang taknak kite hilang kemanisan cinta selepas berkawin gare2 abang dah sentuh ayang sebelum kawin.. Ni sekarang kite dah kawin.. Ayang milik abang.. Abang boleh sentuh ayang tanpa kene sound ngan ayang lagi.. Hihihi.. Abang nape abang kawin dengan ayang..?

  1. Mamat : Subhanallah… Terima kasih sayang ku kerana menjaga batasan kita selama ini.. Abang pilih sayang kerana Allah.. Lepas abang wat qiamullai yang sayang suruh wat sehari sebelum nikah baru la abang dapat jawapan bagi perasaan yang tersembunyi antara kita berdua iaitu perasaan cinta.. I LOVE U SAYANG.. Waktu tu juga abang baru sedar ape hikmah nye kenape sayang suruh abang menghafal juzu’ amma dan membace terjemahan nye.. Semua nya indah sayang.. Terima kasih sayang.. Sekarang pun abang sedang berusaha menghafal juzu’2 yang lain…

  1. Minah : Alhamdulillah ya Allah kau kurniakan aku suami yang soleh (sambil tangan ye menadah doa) Abang, nape abang bagi ayang banyak sangat duit hantaran RM 20 ribu dengan kerete ALPHARD sebijik..? Kan ayang dah cakap kalau abang bagi 10 sen pun ayang terima..

  1. Mamat : Sayang.. Anggap la tu hadiah daripada abang.. Berape sangat la nilai nye jika nak dibandingkan dengan nilai seorang isteri solehah cam ayang.. I LOVE U SAYANG UNTIL JANNAH..

  1. Minah : I LOVE U TOOO ABANG.. UNTILLLL JANNAHTUL FIRDAUS.. AMINNNNNNN….

~p/s~ Perempuan yang garang luarannya sebenarye lembut hati nye. Garang dia kerana untuk menjaga maruah dan syariat Illahi. Jangan la dicaci maki perempuan yang garang itu, cume berilah nasihat InsyaAllah hati dia lembut mendengar nasihat mu..