Wednesday, 3 April 2013

Rainbow Cake dan Red Velvet Cake.

Assalamualaikum..

hari nii aku mau cerita, yang hari nii aku, eqkha dan alya, bercadang mau buat kek.. macam yang aku update semalam,, so harii nii aku mau la cerita dengan kamu.. btw sangat best, walaupun penat melanda, bayangkan kami kena buat rainbow kek tu, ada 6 layer, dan setiap layer kena tunggu setengah jam untuk 1 layer.. sangat sangat memetatkan, sebabnya, loyang yang kami guna tu cuma ada satu, so kena lah tungu menunggu.. hehe~.. btw.. excited aku mau cerita, sebab mula mula tu.. kami memang agak ragu ragu.. maklumlah baru 1st time buat.. so.. alhamdulillah lepas bakar kek pertama, hmm cantik rupa dia.. dan begitulah seterusnya sampailah warna yang keenam, dan sebenarnya juga, kami mau buat Red Velvet cake bah tu mula mula, sekalinya buat rainbow cake, jadi takut kempunan aku teruskan buat juga Red velvet cake tu, walaupun nda pernah rasa dan nda pernah buat, aku dengan yakinnya buat juga.. dan sudah siap semua kek.. aku uji bab rasa..mula mula rainbow cake tu.. huh.. sedap.. ok.. walaupun nda juga berapa kemas kami buat.. tapi.. ok la untuk permulaan.. so.. jeng jeng jeng.. tiba masa mau rasa Red Velvet Cake pula.. hmm.. peeerrrgggghhhh.... sedap bah kau.... sekali suap.. dia rasa macam cair dalam mulut dengan cream dia lagi (cream cheese + White Chocolate).. teramatlah sedap... nda sangka.. percubaan pertama kami.. berhasil dengan jayanya... walaupun rupa nda berapa cantik.. tapi sudah cukup buat kami rasa puas dengan hasil titik peluh kami sendiri... alhamdulillah.. insyallah lain kali.. kami akan try recepi baru.. insyallah...

tapi.. mau tau kesan dia.. SAKIT PINGGANG, SAKIT KAKI, SAKIT TANGAN, SAKIT BADAN, PENAT YANG TERAMAT SANGAT.. akan Tetapi.. HATI BANYAK SENANG MAHHH,. hehe~.. sebenarnya aku mengantuk sudah bah ni... tapi aku mau juga share cerita ni dengan kamu.. hehe~.. alhamdulillah.. kami sangat gembira.. okay.. SYS :)




















Rainbow CAKE







hmmmp ini RED VELVET CAKE







Tuesday, 2 April 2013

KAPALWAP

assalamualaikum.. hehe.. hari ber "steamboat" bersama buddies.. hehe.. btw best.. ala.. memandangkan kawan aku tengah balik cuti ni.. dia ajak aku bersteamboat dirumah dia. yang ajak aku tu yang pakai tudung purple tu.. nama dia Alya, hm btw yang tudung hitam tu.. nama dia Zuleyika, kami panggil eqkha.. hehe alhamdulillah.. dia sudah berhijab sekarang.. 
ou btw.. sepatutnya.. banyak yang dijemput.. tapi.. kami saja yang dapat datang.. ak tau lah kan.. pantang dijemput majlis makan ni.. hehe~.. lagi pun nda lama lagi aku mau pgi KL sudah kan untuk masa yang lama, so.. memang nda dapat kumpul kumpul dengan dorang lagi lepas ni.. hehe~.. hmmp..
ou... sepanjang kami ber "KapalWap" ni.. memang banyak betul cerita kami.. HaHaHa~.. maklumlah lama sudaa nda jumpa.. hehe~. btw.. hari rabu bersamaan dengan 3 april  2013 ni.. kami sudah planning mau buat kek, sebab dorang mau belajar dengan aku. wah satu penghargaan walaupun aku belum banyak pengalaman dalam bidang pembuatan kek ni.. aku try.. kami mau buat "Rainbow Cake" "Red Velvet cake". hhmmpp.. n ntah lagi.. akan di bincangkan nanti.. hehe~.. semua excited mau buat kek ni.. ou yaa.. sebab dorang mau belajar buat kek ni sebab, dorang ada order kek dengan aku.. moist chocolate cake.. dan aku ni  kan pengedar kek dekat sekolah.. well pendapatan sampingan.. alhamdulillah, laku juga kek aku dulu.. lepas tu, asal ada jamuan ka. majlis ka. aku laa kunu yang support bab kek ni, adalah juga kawan kawan aku tolong.. heheh.. kek ni kalau buat ramai ramai memang siuk bah.. serius.. benda ni dulu  sekadar cuba cuba, sekali jadi Hobi.. manatau nda lama jadi perniagaan.. macam "CAKE BOSS" dekat TLC tu.. hehe~ waw.. besar betul angan angan aku kan.. hehe~.. tapi nda salahkan berangan angan dahulu lepas tu berusaha mencapai angan angan.. hehe~..







insyallah nanti aku post gambar kami buat kek ah. hehe.. im getting Excited.. hehhe~.. can't wait..  okay SYS

interview -.-


assalamualaikum.. lama sudaa nda update blog.. ngee~ maklumlah.. kebelakangan ni sibuk sikit laa~ sebab banyak betul kerja yang kena siapkan sebelum pegi KL ni.. hehe~

btw hari ni aku mau cerita kenangan interview yang aku nda akan lupa sampai bila-bila... aku pegi interview Pembantu Tadbir Kementerian Pelajaran Malaysia. dekat Pejabat Pelajarah Daerah. so.. aku sampai dengan kawan kawan aku (masnah, haliza, kakak dia, epai, fauzan) masa tu dekat pukul 9 pagi. sekali sampai.. tekejut yang amat.. sebab terlalu ramai orang yang datang, angkat menecah 4 digit.. fuh... barisan punyalah panjang hanya untuk mendaftar sahaja. sudahlah sistem dorang tu nda teratur, jadi semakin teruklah keadaan.. bersesak sesak.. tapi.. alhamdulillah.. kawan aku, bapa dia pegawai dekat sana,  kawan aku minta kawan bapa dia tolong ambilkan borang.. lepas dapat borang kami pegi ofis kawan aku, isi borang dekat sana, lengkapkan apa yang patut.. dan balik pegi PPD hantar borang..  sudah dua jam menunggu, borang kami kena reject.. sebab ada lagi yang nda legkap.. so.. kami lengkapkan lagi.. lepas tu submit dekat kaunter.. alhamdulillah nama kami dipercepatkan.. selepas lunch.. kami kumpulan pertama di panggil.. syukur sangat sangat.. berkat kesabaran kami,, dan terus berfikiran positive... sebab banyak sudah yang balik.. sebab nda sanggup tunggu giliran.. bayangkanlah.. kami menunggu lebih kurang 5 jam untuk interview.. sanggup nda lunch untuk interview ini.. lepas kami interview aku hantar masnah, haliza dengan kakak dia balik, lepas tu pegi lagi PPD, sebab kesian kawan aku.. takut takut dia tiada kawan.. hehe~

btw paling kesian.. ada yang pegi interview.. dari pukul 7 pagi.. dan pukul 7 malam baru kena panggil nama doran, kawan aku pukul 8 pagi datang, pukul 6 petang baru nama dia kena panggil.. tu belum teruk lagi.. ada lagi yang mengandung, datang lebih awal dari kami.. (sebelum jam 9), sampai dekat pukul 7 malam kami mau balik, dia masih belum kena panggil nama dia lagi.. bayangkan... kesian bah kami tengok.. mau tolong apakan daya, tiada kuasa, mau bersuara, takut nama kami pula kena reject nanti.. berbagi hati.. masa tu.. .petang hujan lebat, sampai kemalam.. tempat pendaftaran terbuka.. orang bersesak.. hmmpp.. nda tau mau cakap apa laa.. pihak pengurusan mungkin kurang pekerja.. jadi begitulah jadinya..

TAPI.. aku paling
HAPPY.. bila pojan (fauzan) menunaikan janji dia.. dia bawa aku pegi makan burger, belanja aku mok... fuh.. alhamdulillah kenyang, actually pojan geng karas aku juga, since form 1. dia siap tanya lagi aku mau apa lagi.. haha.. malu pula aku.. banyak betul dia mau belanja.. tai aku tolak.. aku ambil burger dengan milkshake chocolate jaa.. lagi pun aku tau tu dia belanja sebab apa, 1. tunaikan janji, 2. sebab aku kasi kawan dia smpi habis dia interview, 3. sebab aku bagi semangat suruh dia tetap tunggu, sebab tengahri dia nda tahan sdah mau pulang.
kita mana tau kan.. cepatkah, lambat.. rezeki kita kalau sudah tertulis insyallah dapat juga, cuma kita perlu bersabah, berusaha dan tawakal saja.. hehe~

hmmp btw.. dalam hujan hujan tu.. sempat juga kami bergambar

Aku, Haliza, Masnah, dan Epai


Walaupun hujan. tatap begambar.. HuHuHu~ 
ok.. sampai disini sahaja.. babai n_n